Tietoa ostajalle

Liitäntäteho

Pölynimureiden tehokkuutta mainostettaessa kerrotaan liitäntäteho, esimerkiksi 1800 wattia. Liitäntäteho kertoo imurin tehontarpeen.

Vaikka usein annetaan se vaikutelma, että korkea liitäntäteho merkitsee hyvää imurointitulosta, luvulla ei ole paljoakaan tekemistä imutehon tai moottorin tehon kanssa.

Pölynimukykyyn vaikuttavat myös mm. suulakkeen muotoilu ja suodattimet, niinpä 1200 watin imuri voi olla yhtä tehokas pölynnielijä kuin 2000 watin imuri.

Kuluttaja-lehden testeissä on mitattu imureiden liitäntätehoja ja niitä on vertailtu valmistajien ilmoittamiin tehoihin. Mittausten perusteella imuriesitteissä mainitaan usein liian korkea liitäntäteho. Ns. ekoimureita markkinoitaessa taas ilmoitetaan usein liian alhainen liitäntäteho.

Poistoilman laatu ja suodattimet

Imuri suodattaa poistoilmaa useassa kohdassa:

  • Pölypussi suodattaa suurimmat roskat ja pölyn, joista suurin osa jää pussiin.
  • Pölypussin jälkeen ilman suodattaa moottorinsuojasuodatin, joka suojaa samalla moottoria.
  • Viimeisenä suodattimena on poistoilman suodatin, jonka tarkoituksena on päästää mahdollisimman vähän hiukkasia takaisin huoneilmaan. 

Poistoilmansuodatin on joko mikrosuodatin tai Hepa-suodatin. Ellei perheessä ole allergiaa, mikrosuodatin on sopiva valinta.

Allergiaperheeseen kannattaa hankkia imuri, jossa on Hepa-suodatin. Joissain imureissa Hepa-suodatin pitää ostaa erikseen.

Hepa-suodatin (High Efficiency Particulate Air) estää pienimpienkin hiukkasten pääsyn takaisin huoneilmaan. Nämä ovat allergiaa tai astmaa sairastavien kannalta kaikkein vahingollisimpia.

Hepa-suodattimia on useita eri luokkia, esimerkiksi Hepa 11, Hepa 12 ja Hepa 13. Mitä suurempi luku, sitä suuremman osan huoneilman pölystä, siitepölystä, sieni-itiöistä, bakteereista ja muista hiukkasista suodatin suodattaa.

Allergia- ja astmaliitto suosittelee allergisille vähintään Hepa 11:tä ja imurin suodatuskykyä 95% 0.3 mikrometrin hiukkasille.

Parhaastakaan suodattimesta ei ole kuitenkaan hyötyä, jos poistoilma pääsee kulkemaan suodattimen ohi. Mahdolliset vuotokohdat ovat usein suodattimen ja sen kehyksen tai koneen rungon välissä. Jos imuria ei ole rakennettu tiiviiksi, suodattimen kotelon liitoskohdista saattaa päästä huoneeseen epäpuhdasta poistoilmaa Hepa-suodattimesta huolimatta.

Osa Hepa-suodattimista on pestäviä. Pesuohjeet kannattaa lukea käyttöohjeesta ennen laitteen tai suodattimen ostamista. Pesemisen vaikutuksesta suodatuskykyyn ei ole saatavilla tutkimustuloksia. Joihinkin imureihin voi ostaa myös yhdistetyn aktiivihiili – Hepasuodattimen, jossa aktiivihiilisuodatin poistaa hajuja. Monissa halvemmissa imureissa ei voi käyttää Hepa-suodatinta.

Suulakkeet

Imureiden mukana tulee matto-/lattiasuulake sekä usein tekstiili-, pöly- ja rakosuulake. Joihinkin imureihin myydään lisävarusteina erikseen erikoissuulakkeita, kuten turbo-suulake, parkettisuulake tai moottoroitu mattosuulake.

Matto-/lattiasuulakkeen muoto on erityisen tärkeä. Imuteholtaan hyväkään imuri ei suoriudu tehtävästään kunnolla, ellei suulake ole kaikilta osin oikein muotoiltu. Suulakkeen harjasten tulee ottaa tasaisesti lattiaan ja niiden tullee olla mahdollisimman lähellä lattiaa. Lisäksi imukanavien tulee olla oikein muotoillut.

Kuluttaja-lehden testien mukaan suulakkeen leveys ei aina kerro, kuinka leveä ala lattiaa puhdistuu yhdellä vedolla, vaan se kuinka leveältä alueelta suulake tosiasiassa imee. Mitä leveämpi suulakkeen imemä ala on, sitä nopeammin tila tulee imuroitua. Puhdistuva alue on tavallisissa imureissa yleensä leveämpi kuin suulake, mutta ns. varsi-imureissa usein kapeampi. Varsi-imureiden suulakkeet eivät usein yleensä ime hyvin pölyä vaan pikemminkin murusia ja lasinsiruja.

Testien mukaan imurit imevät yleensä pölyä suulakkeen molemmilta reunoilta erinomaisesti, mutta suulakkeen edestä selvästi heikommin. Laite kuin laite jättää suulakkeen etuosan ja seinän väliin imuroimatonta alaa. Seinän vierestä kannattaa siis imuroida siten, että suulakkeen sivuosa on seinää vasten. Nurkista kannattaa imuroida kahteen suuntaan.

Suulakkeiden muoto on tärkeä myös silloin, kun haluaa imuroida esimerkiksi kirjahyllyn alta. Suulakkeen tulee olla riittävän matala, jotta se mahtuu matalaan tilaan.

Erilaiset suulakkeet on kätevää säilyttää imurin rungossa olevassa suulakekotelossa. Joissakin imureissa suulakkeet laitetaan jatkoputkeen kiinnitettävään pidikkeeseen.

Paino

Imureiden paino vaihtelee vajaasta viidestä kilosta yli kymmeneen kiloon. Painolla on merkitystä mm. silloin kun imuria nostetaan säilytystilaan tai kun imuroidaan  rappusia.

Jos imuria pitää kantaa kerroksesta toiseen, kannattaa kokeilla, miltä imurin kantaminen tuntuu. Painavampaakin laitetta on helppo kantaa, mikäli kahva on ergonomisesti muotoiltu.

Johto

Johdon pitää olla riittävän pitkä ja sen tulee kelautua vaivatta sisään. Kaupassa kannattaa kokeilla johtoa; miten helposti se tulee ulos ja miten vaivattomasti se kelautuu takaisin.

Johdon pituus yhdessä imuletkun ja putken kanssa muodostavat toimintasäteen, eli sen, miten pitkälle imurilla ulottuu. Toimintasäde voi vaihdella 8 metristä 15 metriin.

Putki

Teleskooppiputki eli säädettävä jatkoputki on kätevä, koska sen voi säätää sopivaksi kullekin imuroijalle.

Kaupassa kannattaa kokeilla, onko teleskooppiputkea helppo säätää ja asettuvatko putken osat tukevasti paikalleen. Samoin kannattaa tarkistaa, miten pitkäksi putken saa säädettyä, jos imuria käyttää pitkä ihminen.

Osassa imureita on kaksiosainen jatkoputki, jonka ongelmana on, että siinä on vain kaksi vaihtoehtoa imurointikorkeudelle.

Imurin liikkuminen

Imurin pitää liikkua ketterästi, eikä se saa tarrautua kynnyksiin eikä mattoihin. Imurin pitää mennä sinne, minne sen haluaa menevän.

Pölypussi

Kuhunkin imuriin pitää ostaa tietynlainen pölypussi. Kaikissa imureissa pölypussi ei mahdu aukeamaan täyteen mittaansa, koska pölypussi on isompi kuin pölypussitila. Pölypussin sulkeva läppä estää pölyn leviämisen takaisin huoneilmaan pussia poistettaessa imurista.

Imurin käyttömukavuus

Imuria kannattaa tutkia kaupassa ja katsoa, miten tukevalta se vaikuttaa.

On hyvä, mikäli mahdollisimman monet toiminnot voi tehdä jalalla. Joissain imureissa on imutehon kaukosäätö kätevästi kädensijassa.

Imuria valittaessa kannattaa kaupassa kokeilla myös imurin käytön helppoutta: kulkeeko imuri ketterästi, miten hyvin suulake kulkee haluttuun suuntaan, miten hyvin johto kelautuu ja miten helppo laitetta on kantaa. Varsinkin, jos asunnossa on paljon imuroitavia rappuja, on hyvä, jos poistoilma tulee ulos imurin päältä. Silloin imuria voi seisottaa tarvittaessa rapuissa pystyssä eikä imuria tarvitse koko ajan kantaa.

Melu

Myös imurin ääntä voi kokeilla kaupassa. Ennen äänen kuuntelua putkeen kannattaa kiinnittää lattia- /mattosuulake, koska suulake vaikuttaa äänen voimakkuuteen.

Kuluttaja-lehden 6/2011 imuritestissä kaikkein hiljaisimpien imureiden melutaso on noin 60 desibeliä. Useiden imureiden äänitaso mitattiin alle 66 desibeliksi, kun kovaäänisimmän imurin ääni oli noin 74 desibeliä. 

Pussillinen vai pussiton imuri?

Pussittomat imurit eivät ole pärjänneet Kuluttaja-lehden testeissä aivan yhtä hyvin kuin pussilliset. Pussittoman etuna on rahansäästö, kun ei tarvitse ostaa pölypusseja.

Toisaalta pussittoman imurin säiliön tyhjentäminen ja peseminen on usein hankalaa ja epähygieenistä, ja pölyä leijuu takaisin huoneilmaan. Tämä on ongelma erityisesti allergikoille.

 

   Oppaan etusivulle

Tulosta
30.12.2013